torstai 24. toukokuuta 2012

Yksityinen valvonta kariutui!

Aamun lehdestä löytyi hyviä uutisia, yksityiset pysäköinninvalvontafirmat eivät saa enää sakottaa, vaan ainoastaan toimia viranomaisten tehtävää helpottavana instanssina. Voin silloin tällöin vaikuttaa riistäjäoikeistolaiselta joka on valmis yksityistämään vaikka oman äitinsä mutta siihen voitte luotta että muutamaa asiaa en vaihda, ja yksi niistä on julkinen valta ja sen käyttö, jonka haluan pitää tiukasti yksityisen puolen hoidossa.

Mitä tällaiset firmat ovat aiemmin toimineet? Aika yksinkertaisesti. Taloyhtiöt ovat sopineet firmojen kanssa, että nämä valvovat taloyhtiön parkkipaikkoja. Parkkipakalle on sitten ilmestynyt kyltti jossa on lukenut jotain tyyliin "Taloyhtiön pysäköintialuetta valvoo Sejase OY, sääntöjen vastaisesta pysäköinnistä peritään [aseta summa tähän]€ arvoinen valvontamaksu. Pysäköimällä hyväksyt ehdot." Maksut ovat olleet samaa luokkaa kuin normaaleissa pysäköintisakoissa.

Okei, tuohan kuulostaa sinänsä hyvältä systeemiltä. Kaksi ongelmaa minulla kyllä on sen kanssa:

1. Julkisen vallan käyttö
Sakottaminen ja pysäköinninvalvonta kuuluvat Poliisilaitoksen tehtäviin, ja parkkisakot menevät valtiolle. En myöskään juuri kannata Poliisin toimivallan vähentämistä, ja siksi on mielestäni naurettavaa, että osa Poliisin toimintavallasta voi kadota tietyllä alueella tuosta noin kahden yksityisen tahon sopimuksesta. Totta, se ei ole kovin merkittävä osa, mutta osa sitä siitä huolimatta. Mikäli Suomen valtio ostaisi julkiset turvapalvelut vaikkapa AB Poliisi OY:ltä, tilanne olisi ehkä toinen. Lisäksi yksityisten firmojen sähellyksessä tuppaa tapahtumaan tiettyjä virhetä, kuten maksumäräyksen antaminen virantoimituksessa olevalle ambulanssille.

2. Ekonomiset syyt
Yksityiset taloyhtiöt sijaitsevat Suomen valtion alueella, ja näinollen ovat oikeutettuja Poliisin palveluihin, joihin kuuluu myös pysäköinninvalvonta. Lisäksi yksityiset valvontafirmat maksavat, joten taloyhtiöt kuluttavat rahojaan täysin turhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti