sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Rahaa tahkoten

Terry Pratchettin Kiekkomaailmakirja Making Money (Transworld Publishers) ilmestyi jo vuonna 2007, mutta on siitä huolimatta Kreikan velkakriisin riepottelemassa Euroopassa ajankohtainen nyt. Kirjassa edellisestä suomennetusta sarjan kirjasta Posti kulkee (Going Postal,Transworld Publishers 2004) tuttu Moist von Lipwig (Mika Kivimäen erittäin kömpelösti suomentamana Tahmee) perii koiran, joka omistuksessa on edellisen puheenjohtajan Topsy Lavishin kuoltua 51% Ankh-Morporkin Kuninkaallisesta pankista, ja joka on näin ollen sen uusi puheenjohtaja. Koiran mukana tulee ukasi, että jos Moist ei ota pankkia hoitaakseen, tai koira kuolee muuten kuin luonnollisesti, Salamurhaajien Kilta täyttää hänestä saamansa kontrahdin. Vailla vaihtoehtoja, Moist otta hoitaakseen pankin, ja sen sivutuotteena tulevan Kuninkaalisen rahapajan. Tämä ei miellytä pitkään pankin omistanutta Lavishin perhettä, joka muutamaan otteeseen pyrkii hankkimaan pankin takaisin.
Moistilla riittää muitakin huolia. Kellarissa on Topsyn veljenpojan alkeellinen ekonomiatietokone, kassapäällikkö vaikuttaisi olevan vamppyyri, ihmiset eivät luota pankkeihin, ja rahapaja kaikesta huolimatta onnistuu tekemään rahaa tappiolla. Ratkaisuksi tähän hän alkaa suunnittelemaan paperirahaa jonka arvoa ei määritä kulta vaan kaupinki itse ja myöntämään pieniä lainoja pankin perinteisesti epäluotettavina pitämille henkilöille kuten Persnetto Diblerille tai Kultaisen Joen Kuninkaalle. Tätä eivät arvosta sen enempää Lavishit, kuin Kassapäällikkö Mavolio Bentkään. Samaan aikaan Moistin Golemsäätiölle toimiva kihlattu Adora Belle Dearheart (hieman luontevampana suomennoksena Anna Pusu Sydänkäpynen) etsii Umin kadonneen kulttuurin jälkeensä jättämiä Golemeja, ja päätyy toimittamaan Kaupungille neljätuhatta sotagolemia,joita ainoastaan Moist pystyy näköjään hallitsemaan. Kirjan lopussa Ankh-Morporkin Tyranni Havelock Vetinari juttelee sihteerinsä Drumknottin kanssa veroista tavalla joka antaisi sen ymmärtää olevan kolmannen Most von Lipwig- kirjan aihe.

Making Money on hauska ja teräväkatseinen analyysi rahasta ja länsimaisesta markkinataloudesta Fantasiakirjan vaatteissa Terry Pratchettin ainutkertaiseen tyyliin. Kirja on täynnä nokkelaa sanailua ja komiikkaa, mutta sen alta löytyy erittäin syvällinen teksti. Suosittelen lämpimästi sen lukemista kaikille joilla on intohimoja nykyaikaisesta markkinataloudesta tai Kreikan kriisistä.


Kirjan suomennos on mitä luultavammin tulossa syksyllä 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti